Alle leerlingen die geslaagd zijn: van harte gefeliciteerd!

  • header
  • header
  • header
  • header
  • header
  • header

Tussen wal en schip

Kortgeleden had ik een indringend gesprek met de moeder van Lisa. Ze tobt over haar dochter; het gaat niet lekker op school. Onderzoek heeft aangetoond dat Lisa een groot verschil heeft tussen de verbale en performale intelligentie. De verbale score is gemiddeld, terwijl de performale score een stuk lager ligt. Anders gezegd; Lisa kan best goed uit haar woorden komen en lijkt logisch te redeneren, maar ze verbindt er geen concrete acties aan. Ze wil wel zelfstandig plannen, leren en haar huiswerk maken, maar het lukt haar gewoonweg niet.

Lisa zit nu in het tweede jaar van het voortgezet onderwijs en er wordt steeds meer zelfstandigheid van haar verwacht. In het huidige passende onderwijs zou zij in aanmerking moeten komen voor extra begeleiding. En daar wringt de schoen. Passend onderwijs is een mooie gedachte; alle leerlingen bij elkaar die hetzelfde onderwijs volgen met daardoor dezelfde kansen. Echter, de praktijk is weerbarstiger. Hoe graag reguliere scholen en hun docenten die extra begeleiding willen geven, er is geen geld voor en daardoor is er geen tijd beschikbaar te maken. Zo lijkt het volgens mij toch een bezuinigingsmaatregel.

Lisa kan niet op het (duurdere) passend onderwijs terecht. Daar is haar beperking te gering voor. Haar moeder vindt het een logische gedachte om extra hulp voor schoolse zaken in te kopen via het PGB. Zo kan er thuis meer rust gecreëerd worden en is er misschien weer tijd voor gezellige dingen. Ook die gedachte gaat mank. Allerhande zorg mag uit het PGB betaald worden, maar huiswerkondersteuning valt daarbuiten. Want dát is de verantwoordelijkheid van school. Lisa valt dus tussen wal en schip en dat vind ik geen goede ontwikkeling.

Jolanda Schmidt Ebbers

Nieuws

Een ADHD’er zag als eerste de tijger in het gras

“Nu vinden we een ADHD’er een patiënt. Ooit zag hij als eerste de tijger in het gras.” Onlangs las ik een artikel in de Volkskrant over ADHD’ers. Een aantal uitspraken die de geïnterviewden deden, bleven bij mij hangen en ik deel de essentie graag. In het stuk waren Ton Baggerman […]

Lees verder