Gaat één vak niet zo goed? Ook dan kun je bij ons terecht. Bel of mail gerust voor informatie.

  • header
  • header
  • header
  • header
  • header
  • header

Examentips 2015

Heb je onze examentips op Facebook gevolgd? Van 1 mei tot en met 11 mei hebben wij 11 effectieve examentips gedeeld. Wil je alles nog eens rustig doorlezen? Hier vind je alle examentipsStudiehuisAchterhoek_Cover op een rij:

TIP 1 Maak een planning
Je eindexamen is belangrijk! Je kunt niet wachten om eindelijk de middelbare school te verlaten. Om ervoor te zorgen dat je kans om te slagen zo groot mogelijk is, moet je zorgen voor een goede planning. Pak je agenda, je studieboeken, een vel papier en het examenrooster. Eerst noteer je alle examendata. Kijk vervolgens per examenvak hoeveel tijd je nodig hebt voor de voorbereiding. Let op de hoeveelheid leerstof en de mate waarin je de stof al beheerst. Zorg ook voor extra marge. Je moet er niet aan denken, maar je kunt maar zo een dag ziek zijn. Natuurlijk kun je op je mobiel ook een planning maken.

Hou de planning bij de hand zodat je op ieder moment overzicht hebt van je vorderingen. Als het nodig is, kun je aanpassingen doen.

Tip 2 De beste plek
Je hoeft niet meer naar school, dus je hebt extra veel tijd om voor je examens te leren. Om ervoor te zorgen dat je gewoon lekker kunt werken, is het fijn om een goede plek te hebben waar je actief kunt leren. Dus beter niet onderuitgezakt op de bank, maar aan een tafel met een goed zittende stoel. En in een opgeruimde omgeving, want dat leert het prettigst.

TIP 3 Vorm een studiegroepje
Voor de één werkt het heel goed om met iemand samen te werken. Sommigen werken ook heel graag alleen. Maar vind je het fijn om samen te werken of leer je er juist van om aan iemand iets uit te leggen? Organiseer dan een studiegroepje waarmee je informatie kunt uitwisselen. Door elkaar te overhoren en moeilijke dingen uit te leggen, leer je zelf ook!

Zou je willen weten wat jouw beste LeerStrategie is? Laat je dan testen! Dat kan bij Studiehuis Achterhoek. Als je jouw LeerStrategie kent, leer je gemakkelijker.

Tip 4: Met óf zonder muziek
Sommige mensen vinden het juist fijn om met muziek te leren. Zo kunnen ze zich beter concentreren en raken niet afgeleid door hun omgeving. Ben jij zo iemand? Zorg dan wel voor muziek die je echt hélpt. Bijvoorbeeld door steeds naar dezelfde muziek te luisteren. Andere mensen helpt het om muziek zo zacht te zetten dat het net te horen is. Google eens op YouTube naar best study music. Zonder muziek is soms de beste oplossing! Muziek kan je namelijk ook afleiden. Word je afgeleid door omgevingsgeluid? Doe dan gewoon oordopjes in zodat het lekker rustig is.

Tip 5: Leer van de foute antwoorden
Je weet inmiddels wel dat het maken van oefenexamens de beste manier om je kennis te testen én vast gewend te raken aan de manier waarop examenvragen worden gesteld. De ervaring leert dat leerlingen die veel oefenexamens hebben gemaakt een grote voorsprong hebben.

Maar eigenlijk is het volgende het belangrijkst; kijk niet alleen of je het antwoord goed of fout hebt. Bekijk vooral waarom je een antwoord fout hebt en maak vervolgens deze opgave de volgende dag opnieuw.

Tip 6: Afwisseling in leren
Sommige mensen vinden het heel fijn om te leren door te lezen. Als jij het ook prettig vindt om wat te horen en/of te zien, is heel veel materiaal op YouTube te vinden. Als je de juiste zoekopdracht geeft, kom je bij een groot scala aan lesmateriaal. De uitleg is anders dan die van je docent. Het kan helpen een moeilijk onderwerp beter te begrijpen.

Wil je bijvoorbeeld voor het vak economie meer weten over marktvormen? Bekijk deze les.

Tip 7: Beweging
Voor de één is het goed om elk half uur even te bewegen. Een ander kan met gemak anderhalf uur aan één stuk leren. Heb je behoefte aan beweging? Haal een glaasje water, loop een rondje om het huis of doe wat rek-en-strek oefeningen. Wist je dat drinken van water je concentratie bevordert? Of – check je berichten. Maar niet langer dan tien minuten. Neem je meer tijd, dan is het moeilijker om opnieuw in de concentratiemodus te komen.

Tip 8: Vertel het aan jezelf
Een goede manier om te controleren of je de stof kent? Vertel hardop tegen jezelf wat je hebt geleerd. Dat is in het begin even wennen, maar werkt heel goed. Zo kun je precies achterhalen waar je nog wat moeite mee hebt en waaraan je nog aandacht moet besteden.

Tip 9: Black-out! Wat nu?
De grootst angst van de meeste examenkandidaten is de beruchte black-out. Daar zit je dan…, en je weet he-le-maal niets meer. Wat nu? Eigenlijk is het een primitieve reactie van je lichaam. Ik vertel meestal het volgende verhaaltje:

De mensen in de prehistorie hadden deze reactie heel hard nodig. Als er een groot wild dier op je af stormt heb je geen tijd om rustig te bedenken wat je zult gaat doen. Dan moet je vluchten zonder eerst na te denken. Het zuurstofrijke bloed gaat daarom meteen uit je hersens naar je benen, want daar is het immers nodig!

Je kunt het examen voor je neus zien als dat monster waarop je lichaam instinctief reageert met VLUCHTEN! Natuurlijk kan dat niet, maar hoe krijg je je lichaam zo ver dat je dat zuurstofrijke bloed weer in je hersens krijgt en je examen gaat maken? Dat lees je hierna!

Tip 11 Black-out! Wat nu? (Vervolg)
Probeer de volgende oefening:

Ga rechtop in je stoel zitten en zet beide voeten naast elkaar op de grond. Voel even goed hoe je zit. Voel de rugleuning, je zitvlak en je voeten. Leg je beide handen op je buik en duw deze met inademen weg. Hou je adem even in. Adem uit en duw met je handen zacht de lucht uit je buik. Herhaal dit minstens vijf keer. Niemand die het ziet. Het is goed om dit geregeld te oefenen, bijvoorbeeld ’s avonds in bed. Succes gegarandeerd!

Tip 12 Rust goed uit
Nu je alle stof goed beheerst en helemaal klaar bent voor het examen, zorg er dan voor dat je GOED UITGERUST op school komt. Slaap ’s nachts goed door je mobiel op tijd uit te schakelen, zet je wekker op tijd en zet al je spullen die je mee moet nemen de avond ervoor klaar. Je hebt je goed voorbereid… dus zo kun je uitgerust aan je examen beginnen. SUCCES!

 

Nieuws

Een onvoldoende is balen!

Het schooljaar is alweer bijna halverwege en er zijn al heel wat cijfers binnen. Soms is een cijfer (verwacht) goed, soms (onverwacht) laag. Het eerste is natuurlijk fijn, het laatste niet. Als een cijfer laag is vragen wij altijd naar de oorzaak. Want alleen als je weet waardoor een cijfer […]

Lees verder