Wij zijn trots op onze leerlingen: 100% geslaagd!

  • header
  • header
  • header
  • header
  • header
  • header

Een ADHD'er zag als eerste de tijger in het gras

“Nu vinden we een ADHD’er een patiënt. Ooit zag hij als eerste de tijger in het gras.”

Onlangs las ik een artikel in de Volkskrant over ADHD’ers. Een aantal uitspraken die de geïnterviewden deden, bleven bij mij hangen en ik deel de essentie graag. In het stuk waren Ton Baggerman (psychotherapeut) en Sarah Durston (hoogleraar psychiatrie) aan het woord. Beide deskundigen vinden dat de wetenschap zich danig in een hoek geschilderd had door alleen nog materie serieus te nemen. De essentiële vragen die zij zichzelf stellen? “Waar komt bewustzijn vandaan en wat is een psychische stoornis?”

Is een ADHD’er een lastpak?

Zij vertellen dat het bestaande wetenschappelijke wereldbeeld van materie, oorzaak en gevolg hen niet verder helpt bij de wezenlijke vragen in hun vak. Sarah en Ton: “Er is steeds meer bekend over het brein, maar bewustzijn is een raadsel.” In hun praktijk krijgt een patiënt pillen om hem te normaliseren. Ze vragen zich; wàt wat een stoornis en wàt is normaal. “Nu vinden we een ADHD’er een lastpak. Maar dat is ook een teken des tijds, wij willen rust in de klas. Honderdduizend jaar geleden redde dezelfde ADHD’er de groep door als eerste de tijger in het gras op te merken en de boel op stelten te zetten. Helemaal geen lastpak!”

Praten helpt!

Het beeld dat Sarah en Ton schetsen, zullen ouders, leerlingen en docenten herkennen. Ouders vragen zich terecht af hoe hun kind in het reguliere onderwijs past en scholen vragen zich af hoe ze dat passende onderwijs goed kunnen toepassen. Met elkaar in gesprek gaan is belangrijk om het beste resultaat te realiseren. En misschien telt een andere manier van kennis overdragen?

Jolanda Schmidt Ebbers

Nieuws

Schooljaar 2017-2018: alweer 100% geslaagd!!

Bij Studiehuis Achterhoek zijn ook dit jaar alle examenkandidaten geslaagd! 🙌 Wat een topprestatie. Hun keiharde werken is daarmee beloond en de lange vakantie is begonnen. Daarna starten ze met een vervolgopleiding of kiezen voor een tussenjaar. Huiswerkbegeleiding schooljaar 2018-2019 Onze huiswerkbegeleiding start weer vanaf vrijdag 31 augustus. Heb je vragen tijdens […]

Lees verder