Ja, ik wil effectiever leren!

Meer informatie
  • header
  • header
  • header
  • header
  • header
  • header

Veel gestelde vragen

Hoe vaak kan mijn puber terecht bij Studiehuis Achterhoek?
De eerste maand starten wij met minstens drie keer per week (zie voorwaarden). Dat is vrij intensief, maar wel nodig. Zo leren we elkaar beter leren kennen en de leerling krijgt het ritme van het systeem beter te pakken.

Hoe lang duren de dagdelen bij Studiehuis Achterhoek?
Je kind wordt opgeleid tot meer zelfstandigheid zodat hij op termijn zelf thuis aan het werk kan. De tijd die hij bij ons aan het werk is, varieert van één tot vier uur. Als je kind klaar is met zijn huiswerk, meldt hij dat bij ons. Hij mag naar huis nadat wij het huiswerk hebben gecheckt of als het nodig is, je kind hebben overhoord.

Onze zoon zit urenlang op zijn kamer te leren. Toch haalt hij lage cijfers. Hoe kan dat?
Lang leren is vaak niet hetzelfde als effectief leren. Er zijn vaak dingen die afleiden zoals sms, twitteren, facebook, appen, spelletjes op internet. Bij ons is het rustig en zijn er geen ver- of afleidingen. Ook anderen zijn aan het werk en dat stimuleert.

Onze dochter loopt achter met wiskunde. Bieden jullie ook bijles aan?
Jazeker. Je dochter kan bij ons ook terecht voor bijles. We bieden dat in de meeste vakken aan. Onze eerstegraads (onderbouw) en tweedegraads (bovenbouw) docenten zijn enthousiast, vakkundig en ervaren. Kijk eens naar ons speciale bijles plus pakket. Dat biedt veel voordelen.

Ons dochter zit in havo 4. Tot nu toe ging het van een leien dakje. Maar nu blijven de resultaten achter. Kunnen jullie helpen?

Het is een veelvoorkomend fenomeen dat kinderen die in de onderbouw goede cijfers halen, in de bovenbouw problemen krijgen. Ineens moet er echt geleerd worden. Maar hoe doe je dat? De onmacht die ontstaat, uit zich op verschillende manieren. Sommige leerlingen doen helemaal niets meer. Anderen daarentegen worden opstandig door de stress. Studiehuis Achterhoek observeert uw kind en leert hem leren en plannen. We overhoren als dat nodig is.

Onze puber zit uren aan zijn huiswerk en houdt zich tegelijkertijd bezig met WhatsApp en Facebook. We mogen ons er vooral niet mee bemoeien. Daardoor lopen de spanningen in huis op. De cijfers zijn niet goed. Kunnen jullie die negatieve spiraal doorbreken?
Voordat een leerling bij Studiehuis Achterhoek start, hebben we een vrijblijvend intakegesprek met ouder(s) en kind. In dit gesprek spreken we vooral met je puber. Hij moet zich verantwoordelijk gaan voelen voor zijn eigen studieresultaten. Goede cijfers beginnen bij een goede manier van werken en leren. Wij bieden structuur en handvatten, maar je puber moet het zelf doen. Aan het eind van het intakegesprek beslissen we of we verder gaan met elkaar.

Vlak voor een toets ontstaat stress en is de sfeer in huis om te snijden. Onze dochter ervaart onrecht; zij heeft te veel huiswerk (leerwerk) en krijgt het nooit in haar hoofd. Waarom is zij niet eerder begonnen, vragen wij ons af. Kan huiswerkbegeleiding helpen?
Wanneer een leerling bij Studiehuis Achterhoek begint, starten wij met het overnemen van de Magister-agenda in de weekplanner. We bespreken hoeveel tijd zij denkt nodig te hebben voor bijvoorbeeld het leren van een repetitie Engels. Zo weet je dochter precies wanneer zij moet beginnen. Ook leggen we het belang van herhaling uit en bespreken de manier van leren. Dus, in de eerste weken gaan we met je dochter op zoek naar de manier van werken die bij haar past. Want iedereen heeft z’n eigen strategie om informatie op te nemen.

Elke dag is het huiswerk een terugkerend item. Als we bij thuiskomst aan onze puber vragen hoe ver hij ermee is, krijgen we een vaag antwoord. Laat op de avond moet er opeens nog van alles gedaan worden. Herkennen jullie dit?
Dit herkennen wij. Ouders vertellen ons dat de rust thuis is teruggekeerd sinds hun puber bij Studiehuis Achterhoek huiswerk maakt en leert.

Hoe vinden de leerlingen het zelf bij Studiehuis Achterhoek?
Lees meer hierover bij de reviews ouders en leerlingen.

Ons kind heeft een stoornis in het autistisch spectrum. Kan hij ook bij Studiehuis Achterhoek terecht?
Voor leerlingen met een stoornis in het autistisch spectrum is het belangrijk om zo ‘gewoon’ mogelijk mee te doen met de rest van de klas. Toch is dit vaak lastig. Studiehuis Achterhoek ziet deze leerling niet als ‘leerling met autisme’, maar als een leerling die op bepaalde gebieden wat extra ondersteuning nodig heeft. Dit kan ook thuis.

Ons kind zit op de basisschool en blijft achter met taal. Wij vragen ons af of er sprake is van dyslexie. Kunnen we bij Studiehuis Achterhoek terecht om dit te testen?
Als het vermoeden op dyslexie bestaat, wil je vast snel uitsluitsel hebben. Wij kunnen de procedure zonder wachttijd opstarten waarbij onze orthopedagoog analyseert of je kind in aanmerking komt voor een dyslexieverklaring. We testen onder andere het werkgeheugen en de concentratie. Mocht blijken dat je kind in aanmerking komt voor een dyslexieverklaring, dan kunnen we dat aanvragen.

Onze puber zit in havo 3 en heeft geen idee over de profielkeuze. Wat nu?
Studiehuis Achterhoek biedt een Beroepen Interesse Test (BIT) aan. Die helpt bij het kiezen van een passend profiel.

Staat je vraag er niet bij? Bel ons gerust. We luisteren graag naar je verhaal.

Bel: 06-12 25 73 53

 

Nieuws

Iedereen is een beetje autistisch

“Wat een autist!” wordt weleens geroepen als iemand anders reageert of geen gewenste of verwachte reactie vertoont. Zo’n opmerking is meestal niet positief bedoeld. Voor mensen die autisch zijn, is dit geen fijne uitspraak. “Uh.. wie is hier nou de autist”, vraag ik me dan af. Er zijn nog veel […]

Lees verder