Ja, ik wil effectiever leren!

Meer informatie
  • header
  • header
  • header
  • header
  • header
  • header

Mobiel-low

Studiehuis Achterhoek introduceert mobiel-low studeren

‘We gunnen onze leerlingen de rust én ervaring geconcentreerder te kunnen werken’

Hoe kunnen leerlingen zich ooit nog goed concentreren op een wiskundig probleem of het leren van Franse vocabulaire als het getril in hun broekzak ze permanent uit de concentratie haalt? Studiehuis Achterhoek wil dit probleem niet langer negeren en voert met ingang van het nieuwe schooljaar mobiel-low in. Mobiel-low betekent bijna mobielloos studeren.

IMG_4834

Aalten – Voor Jolanda Schmidt Ebbers, eigenaar van Studiehuis Achterhoek met vestigingen in Aalten en Silvolde, is het een weloverwogen keuze. Ze wil de leerlingen van haar huiswerkbegeleidingsinstituut met mobiel-low een handje helpen, omdat ze ervan overtuigd is dat geconcentreerd leren zoden aan de dijk zet. Jolanda: “Wij zijn niet tegen social media, maar we zien dat veel van onze leerlingen worstelen met hun concentratie. Ook al willen de leerlingen het wel, het lukt ze niet hun smartphone te negeren en zich alleen te richten op studeren.”

Onderzoek onderbouwt beslissing
Jolanda voelt zich gesteund door onderzoeken. Zo blijkt uit het recentste onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (november 2015) dat een op de zes jongeren zegt verslaafd te zijn aan social media. Bij meisjes speelt dat probleem nog meer dan bij jongens. Meisjes zitten ook langer op diensten als Facebook, WhatsApp, Instagram, Skype en YouTube. Vooral de meisjes zijn bang iets te missen als ze niet op hun mobiel kunnen kijken.

Resultaat telt
Jolanda: “Leerlingen die telkens worden afgeleid, zijn niet in staat de lesstof duurzaam op te nemen. De kennis belandt wel in het kortetermijngeheugen, maar beklijft niet echt. Om langer plezier te hebben van het leren, moet iemand zich voor langere tijd concentreren. De leerling moet zich als het ware aan de lesstof overgeven. Met mobiel-low helpen we onze leerlingen dat te bereiken.” Studiehuis Achterhoek zet in op resultaat en kwaliteit; dat is hun visie en daar betalen de ouders voor. “Uiteindelijk vinden leerlingen het ook fijner als ze mooie resultaten boeken. Het is echt veel leuker om een 7 te halen in plaats van een magere 5.”

Weloverwogen keuze
Studiehuis Achterhoek is het eerste huiswerkinstituut in de Achterhoek dat start met mobielloos studeren. Jolanda is zich ervan bewust dat de nieuwe koers een uitdaging vormt voor zowel de leerlingen als hun begeleiders. Lachend: “Leerlingen zijn uiterst vindingrijk. Natuurlijk bedenken ze redenen om de mobiel toch bij zich te houden. Voor veel argumenten hebben we al een oplossing bedacht. Zo mogen onze leerlingen bij binnenkomst eerst Magister checken en hun huiswerk in de planner overnemen. Muziek luisteren kan met een MP-3 speler of iPod, al of niet bij ons geleaset. En in de afgebakende WiFi-zone kunnen de leerlingen gecontroleerd kort iets navragen of kunnen ze hun mail checken. Uiteraard staan alle mobiels op stil.”

Gemotiveerde leerlingen
Bij Studiehuis Achterhoek vinden ze het heel belangrijk dat de leerling zelf achter de begeleiding staat. Daarom is het essentieel dat ouders van tevoren met hun zoon of dochter om tafel gaan om het idee van huiswerkbegeleiding of bijles te bespreken. Na het eerste contact volgt altijd een afspraak op locatie, zodat ouders en leerlingen de sfeer kunnen proeven.

Meer informatie?
Studiehuis Achterhoek
M : 06-12 25 73 53
W: www.studiehuisachterhoek.nl
F: www.facebook.com/studiehuisachterhoek

Nieuws

Iedereen is een beetje autistisch

“Wat een autist!” wordt weleens geroepen als iemand anders reageert of geen gewenste of verwachte reactie vertoont. Zo’n opmerking is meestal niet positief bedoeld. Voor mensen die autisch zijn, is dit geen fijne uitspraak. “Uh.. wie is hier nou de autist”, vraag ik me dan af. Er zijn nog veel […]

Lees verder