Schooljaar 2016-2017

100% GESLAAGD!
  • header
  • header
  • header
  • header
  • header
  • header

Muziek op of af?

“Waar zijn mijn oordopjes?” Bijna elke ochtend hoor ik dochterlief deze vraag aan zichzelf en aan haar omgeving stellen vlak voordat ze naar school racet. Ze móet muziek op om zich te kunnen afsluiten en concentreren als ze aan haar huiswerk mag tijdens de les.

Zoveel mensen, zoveel wensen

Er zijn meer leerlingen die graag naar muziek luisteren tijdens het huiswerk maken omdat ze te veel omgevingsgeluid ervaren. Daarom luisteren ze liever naar eigen muziek. Natuurlijk vindt niet iedereen dat. Er zijn ook leerlingen die juist baat hebben bij een stille leeromgeving. Maar er zijn er ook die houden van veel geroezemoes.

Onderzoek

Elizabeth Axford, (University of Phoenix College of Humanities and Sciences) heeft onderzocht en ook aangetoond dat sommige studenten effectiever leren mét muziek. Andere daarentegen raken er juist door afgeleid.

Er zijn meer onderzoekers die zich hebben vastgebeten in dit onderwerp. Zo heb ik ook gelezen dat luisteren naar klassieke muziek er juist voor kan zorgen dat iemand makkelijker leert. Studeren met Mozart op de achtergrond zou leerprestaties dus verbeteren. Dat luisteren naar muziek is weer niet handig bij woordjes stampen, vertellen deze onderzoekers. Ook raden ze af om te luisteren naar muziek met tekst als er taal geleerd moet worden. Deze twee taken verwerkt het brein in hetzelfde gedeelte. Daardoor wordt de student afgeleid van zijn belangrijkste taak: het leren.

Mijn advies?

Wees eerlijk tegen jezelf. Wil je muziek op tijdens het leren omdat het helpt of is het eigenlijk toch een afleider? Twijfel je? Leer dan eens mét en zonder muziek en trek je eigen eerlijke conclusie.

Nieuws

De scholen beginnen weer

Op maandag 28 augustus begint Studiehuis Achterhoek weer! Inderdaad; een week later dan de scholen,. Dat is een bewuste keus, want in de eerste schoolweek wordt nog niet zoveel huiswerk opgegeven. Zo kunnen de leerlingen geleidelijk in het schoolritme komen. Na die, laten we zeggen wenweek, zien we je graag. […]

Lees verder